USTMENU
  ORTA AVRUPA METROPOLİTİ MOR JULİUS İSA ÇİÇEK GÖZLERİNİ HAYATA YUMDU - 31.12.2007

 

1979 yılında Kutsal Sinod’un kararı ile Orta Avrupa Abraşiyesi’ne metropolit olarak atanan Mor Julius İsa Çiçek, o günden bugüne, gecesini gündüzüne katarak ve yorulmadan bastığı kitaplar, inşa ettirdiği kiliseler ve takdis ettiği din adamları ve diyakonlarla Süryani Kilisesi’ne büyük emeği geçti.

İsa Çiçek, 1942 yılında Türkiye’nin Turabdin bölgesinde bulunan Kafro Heleyto (Arıca) köyünde doğdu. Babası köyün papazı Barsawmo, annesi ise Bath-Qyomo Seyde idi. 9 yaşına geldiğinde, babası, dini eğitimine başlaması için onu Deyrulzafaran Manastırı’na yolladı. Rahmetli Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Hanna Dolabani yönetimindeki Deyrulzafaran Semineri’ndeki dini eğitimi yanında Süryanice, Türkçe ve Arapça dillerini de öğrendi. 1958 yılında diyakon olarak takdis edildi ve Filüksinos Hanna Dölabani’nin sekreteri olarak çalıştı. Daha sonra Bitlis bölgesinde bulunan Mor Kuryakos Manastırı’na gönderildi Burada görev yaptığı dönemde bölgede bulunan köyleri dolaşarak din adamı yokluğundan dolayı uzun süreden beri dini vecibelerini yerine getiremeyen cemaate hizmet verdi.

1960 yılında Mor Gabriel Manastırı’nda göreve atandı ve burada teoloji eğitimine devam etti. İsa Çiçek, 1962 yılında Mor Gabriel Manastırı’nın baş rahibi olan Şabo Güneş’in emekliye ayrılmasıyla bu göreve atandı. 1969 yılında Turabdin Metropoliti Mor İwannis Afrem Bilgiç tarafından rahip takdis edildi. 1973-1974 yılları arasında Suriye’nin başkenti Şam ve Lübnan’da görev ve eğitimine devam eden İsa Çiçek, o yıllardan sonra Diasporadaki Süryanilerin dini ihtiyaçlarını yerine getirmesi ve cemaatin dini lideri olması için Almanya’ya gitti. 1975-77 yılları arasında Amerika Metropoliti Mor Athanasius Yeshue Samuel’in yanına giderek İngilizce öğrendi.

Amerika’daki İngilizce eğitiminden sonra Rahip İsa Çiçek, 1977 yılında Hollanda’ya gitti. Aynı yıl Süryani Ortodoks Kilisesi’nin Kutsal Sinod toplasında Orta Avrupa’da oluşturulan yeni metropolitlik bölgesinin başına patrik vekili olarak atandı. Bir yıl sonra, 1978'de, Orta Avrupa Metropolitliği’nin yayın organı olan Kolo Suryoyo dergisinin ilk sayısını bastı. 1979 yılında Patrik Moran Mor İğnatius Yakup III. tarafından Mor Yulius ismi ile Orta Avrupa Süryani Ortodoks Kilisesi Abraşiyesi’ne metropolit olarak takdis edildi. 1984 yılında Hollanda’nın Losser bölgesinde bir arazi satın alarak buraya Mor Afrem Manastırı’nı inşa ettirdi ve Manastır, Orta Avrupa Süryani Ortodoks Metropolitliği’nin merkezi oldu.

Mor Julius İsa Çiçek, özellikle kendi eli ile kopyaladığı ve daha sonra matbaada bastırdığı kitapları ile tanınıyor. 120’ye yakın dua, ilahi, dil ve tarih kitabı basan Metropolit İsa Çiçek, Hollanda’daki Manastır'ın yanı sıra biri Almanya diğeri de İsviçre’de iki manastır daha satın aldı. Onun döneminde Orta Avrupa Abraşiyesi’nde onlarca kilise açıldı ve papaz ile diyakon takdisi yapıldı.

Mor Julius İsa Çiçek’in defin töreni 5 Kasım 2005 Cumartesi günü Hollanda Glane’de bulunan Mor Afrem Süryani Manastırı’nda yapıldı. Defin törenine Moran Mor İğnatius Zakka I. Iwas, Türkiye'den Turabdin Metropoliti Timotheus Samuel Aktaş, İstanbul Metropoliti Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Mardin Metropoliti Saliba Özmen ve dünyanın diğer bölgelerinden çok sayıda metropolit, rahip, papaz, diyakon ve cemaat katıldı.

Ölümü ile tüm Süryani Kilise ve cemaatini yasa boğan Mor Julius İsa Çiçek’in vefatı dolayısıyla başta Süryani Patriği Moran Mor İğnatius Zakka I. Iwas’a, Orta Avrupa Abraşiyesi’nin cemaat, din adamları ile Kilise Meclisine ve dünyanın dört bir yanında yaşayan tüm Süryani cemaatine başsağlığı dileriz. Duaları bizimle olsun.

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.