USTMENU
  26 AĞUSTOS AZİZ MOR HANANYO GÜNÜ - 21.8.2012

 

       morhananyo

İşte 26 Ağustos günü Deyrulzafaran (Mor Hananyo) Manastırı için böyle bir gündür. Bu günü anlamlı ve güçlü kılan, bugüne yüklenen  anlamdan dolayıdır.

 Aziz Mor Şlemun ismiyle bilindiği halde 8. yüzyıldan sonra, manastır, Mor Hananyo adıyla ün salmıştır. Çünkü Perslerin  büyük tahriplerinden sonra, 8. yy’da manastırı dirilten, canlandıran,tekrar eski görkemine kavuşturan azizdir Mor Hananyo.

 Ruhunu yaptıklarına katan bu aziz, hayatı, cansızlar gibi bedeniyle değil, hayatı canlılar gibi ruhuyla yaşadı. Yüreğindeki Tanrı ve insan sevgisinin yönlendirmeleriyle, yaşamını büyük sorumluluk ve gayretle tamamladı. Benliğinin kokuşmuş tutkularıyla verdiği mücadele özellikle günümüz için bir rehber niteliğindedir. Aziz Mor Hananyo’nun hayatı bir berekettir. İşte bu manevi bereketten nasiplenmek için bu gününü kutluyoruz.

 Aziz Hananyo Musul’a yakın Mor Matta Manastırında yetişti. Oradan Rakka’ya bağlı Kunuşyo Manastırına geçti. 793 yılında Tigritli Patrik Mor Kuryakos (793 – 817) tarafından Mardin ve Kefertüt episkoposluğuna atandı. Bu makamda 23 yıl hizmet verdi. Deyrulzafaran Manastırı’nı çok iyi bir düzeye taşıdıktan sonra, 816 yılında Rabbin rahmetine kavuştu.

 Deyrulzafaran Manastırı, aynı iman ruhuna sahip, geçmişte yapılanların, tekrar yapılabileceğine inanıyor, bu uğurda çaba ve hizmet veriyor. Ama yorgun haliyle zengin bir Süryani kültürü yaratmak için çabalayan, hayata ışık saçan kültür ve ruhani şahsiyetlerin (patrik, metropolit, rahip, papaz, malfono, diyakos vs.) aziz hatırası önünde huşu ve saygıyla eğilmeyi bir bilerek bunu yapıyor.

ܩܕܝܫܐ ܡܪܝ ܚܢܢܝܐ                                     

ܝܘܡܝ̈ ܫܗܪ̈ܐ ܕܡܬܥܒܕܝܢ ܡܛܠ ܕܘܟܪܢܐ ܐܡܝܼܢܐ ܕܩܕܝ̈ܫܐ ܡܫܠܡܢܘܬܐ ܗ̱ܝ ܥܬܝܩܬܐ. ܘܣܟܘܼܠܐ ܪܘܚܢܝܐ   

 ܘܦܘܪܫܢܐ ܪܒܐ ܩܢܝܢ. ܕܒܗܘܢ ܓܝܪ ܡܬܠܒܕܝܢ ܪ̈ܓܫܐ ܘܡܬܥܙܙ ܡܘܙܓܐ ܪܘܚܢܝܐ ܘܡܬܩܪܒܝܼܢ ܗܘ̈ܢܐ    

ܘܒܢܝ̈ܢܫܐ. ܥܠܗܕܐ ܡܥܒܕܢܘܬܗܘܢ ܥܠܒܐ ܚܝܠܐ ܕܝܘܡ̈ܐ ܫܚܝܼ̈ܡܐ.                                   

26 ܐܒ ܝܘܡܐ ܗ̱ܘ ܦܪܝܼܫܐ. ܕܫܗܪܐ ܗ̱ܘ ܕܩܕܝܫܐ ܡܪܝܐ ܚܢܢܝܐ. ܗܢܐ ܕܐܪܝܡ ܩܪܢܐ ܕܕܝܪܐ ܕܟܘܪܟܡܐ ܠܪܘܡܐ ܫܒܝܼܚܐ ܒܬܪ ܗܓܘ̈ܡܝܐ ܘܣܚܘ̈ܦܝܐ ܕܦܪ̈ܝܣܝܐ ܕܗܘܘ ܒܕܪܐ ܫܬܝܬܝܐ. ܘܡܛܠ ܗܕܐ ܡܼܢ ܗܿܘ ܙܒܢܐ ܘܠܟܐ ܡܬܩܪܝܐ ܐܦ ܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܚܢܢܝܐ ܒܫܡܐ ܒܪܝܼܟܐ ܚܠܝܐ ܕܗܝܕܝܟ ܡܬܝܕܥܐ ܗ̱ܘܬ ܒܫܡ ܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܫܠܝܡܘܢ.

ܒܬܪ ܡܕܫܢܘܬܐ ܘܡܗܡܝܢܘܬܐ ܕܫܢܝ̈ܐ ܘܗܘ ܥܘܡܪܐ ܕܡܪܝ ܚܢܢܝܐ ܗܐ ܫܩܝܠ ܨܦܬܐ ܘܠܒܝܼܫ ܛܢܢܐ ܕܗܿܝ ܪܘܚܐ ܘܗܝܡܢܘܬܐ. ܘܡܬܚܦܛ ܠܡܫܪܪܘ ܕܠܡ ܐܦ ܝܘܡܢܐ ܡܨܝܐ ܕܢܫܬܡ̈ܠܝܢ ܝܡܝܼܢܝ̈ܬܐ ܘܣܢܝܼܩܘ̈ܬܐ ܗܿܢܝܢ ܕܬܓܡܪ̈ܝܢ ܘܐܫܬܡ̈ܠܝܝܢ ܒܝܘ̈ܡܬܐ ܗܢܘܢ... ܘܠܘ ܗܕܐ ܒܠܚܘܕ ܐܠܐ ܒܢܘܼܦܨܐ ܡܣܬܟܝܢܐ ܟܐܦ ܨܘܪܐ ܩܕܡ ܕܘܟܪܢܐ ܫܓܝܼܪܐ ܘܥܬܝܪܐ ܘܡܦܪܝܢܐ ܕܐܒܗ̈ܬܐ ܗܿܢܘܢ ܣܘܪ̈ܝܝܐ ܕܫܒܼܩܘ ܠܬܘܼܪܣܝܐ ܕܐ̱ܢܫܘܬܐ ܡܪܕܘܬܐ ܘܝܪܬܘܬܐ ܡܗܝܼܬܐ ܘܡܥܰܦܩܢܝܬܐ...

ܩܕܝܫܐ ܡܪܝ ܚܢܢܝܐ ܐܬܪܕܝ ܘܐܣܬܦܪ ܕܝܪܝܐ ܒܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܡܬܝ ܕܣܝܡܐ ܒܛܘܪܐ ܕܠܠܦܦ ܒܩܘܪܒܐ ܕܡܘܨܠ. ܘܡܢܗܿ ܐܫܬܢܝ ܠܕܝܪܐ ܕܟܢܘܼܫܝܐ ܕܣܝܡܐ ܒܓܒ ܩܠܘܢܝܩܘܣ ܡܕܝܼܢܬܐ ܕܐܝܬܝܗܿ ܪܩܩܐ ܕܝܘܡܢ. ܘܡܢܗܿ ܘܐܬܬܣܪܚ ܡܝܛܪܦܘܠܝܛܐ ܠܡܪܕܝܢ ܘܟܦܪܬܘܬܐ ܫܢܬ 793 ܒܝܕ ܦܛܪܝܪܟܐ ܩܘܪܝܩܘܣ ܬܓܪܝܬܝܐ (793 ـ 817). ܘܫܡܫ  ܟܘܪܣܝܐ ܗܢܐ ܥܣܪܝܢ  ܘܬܠܬ ܫܢܝ̈ܢ. ܘܫܢܝ ܠܘܬ ܡܪܗ ܫܢܬ 816.

ܟܬܝܒܐ ܓܝܪ ܒܡܒ̈ܥܐ ܣܘܪ̈ܝܝܐ ܕܠܡ ܗܝܼ ܕܝܪܐ ܕܡܪܝ ܫܠܝܡܘܢ ܕܒܢܝܐ ܒܩܘܪܒܐ ܕܡܪܕܝܢ ܒܡܕܢܚ ܩܠܥܐ ܕܐܢ̱ܬܬܐ ܩܪܝܼܬܐ ܒܟܐܦ̈ܐ ܦܣܝܼ̈ܠܬܐ ܘܒܢܝ̈ܢܐ ܪ̈ܘܪܒܐ܇ ܐܫܬܚܠܦܬ ܗ̱ܘܬ ܠܚܣܢܐ ܒܝܕ ܪ̈ܗܘܡܝܐ.

ܘܫܢܬ 607 ܐܣܬܚܦܬ ܚܣܢܐ ܗܕܐ ܒܝܕ ܦܪ̈ܣܝܐ. ܥܕܡܐ ܕܰܩܢܬ ܒܛܝܠܘܬܐ ܪܒܬܐ ܕܐܦܣܩܘܦܐ ܡܪܝ ܚܢܢܝܐ:

ܗܢܐ ܕܙܪܝܙܐܝܬ ܬܒܼܥ ܡܼܢ ܫܠܝ̈ܛܢܐ ܕܙܒܢܗ ܘܥܒܕܗ ܠܚܣܢܐ ܗܢܐ ܡܫܡܗܐ ܕܝܪܐ ܘܥܘܡܪܐ ܛܒܝܒܐ. ܗܕܐ ܕܝܢ ܒܬܪ ܫܢܬ 793.

ܘܟܢܫ ܠܗ ܬܡܢܝܢ ܕܝܪ̈ܝܐ ܢܟܦ̈ܐ ܘܚܝ̈ܕܝܐ ܟܕ ܣܐܡ ܠܗܘܢ ܩܢܘ̈ܢܐ ܘܛܘܟܣ̈ܐ. ܐܟܡܐ ܕܟܢܫ ܘܣܡ ܒܗ ܟܬܒ̈ܐ ܣܓܝ̈ܐܐ. ܘܢܨܒ ܠܥܘܡܪܐ ܟܪ̈ܡܐ ܘܦܪ̈ܕܝܣܐ ܘܐܝܠܢ̈ܐ ܕܟܘܠ ܓܢܣ. ܘܨܒܬܗ ܒܟܠ ܛܒ̈ܬܐ. ܘܝܗܒ ܕܗܒܐ ܣܓܝܐܐ ܠܫܠܝܼܛܢ̈ܐ ܕܐܬܪܐ. ܘܪܚܡܘܗܝ ܣܓܝ. ܘܫܰܬܩ ܠܚܣܡܗܘܢ. ܘܒܬܪ ܡܐ ܕܚܕܬ ܘܒܢܐ ܩܪܝܬܐ ܕܩܠܥܐ ܕܐܢ̱ܬܬܐ ܘܫܟܢܗܿ ܘܣܡܗܿ ܬܚܝܬ ܦܘܩܕܢܐ ܕܥܘܡܪܐ.

ܥܩܒ̈ܬܐ ܘܬܚܘܝ̈ܬܐ ܕܡܫ̈ܬܒܩܢ܇ ܓܠܝܐܝܬ ܟܪ̈ܙܢ ܪܗܛܐ ܡܩܠܣܐ ܕܚ̈ܝܐ ܕܒܢܝ̈ܢܫܐ. ܫܪܪܐ ܗܢܐ ܥܫܝܢܐܝܬ ܡܬܚܙܐ ܒܚܝ̈ܐ ܕܩܕܝܫܐ ܡܪܝ ܚܢܢܝܐ.

ܕܡܨܛܝܒ ܗ̱ܘܐ ܓܝܪ ܡܢ ܫܘܒ̈ܠܐ ܘܫܘ̈ܕܥܐ ܓܰܘܳܝ̈ܐ ܕܚܘܒܐ ܕܠܠܗܐ. ܘܗܝܼ ܗܕܐ ܚܘܒܐ ܫܒܰܩܬܗ ܕܢܥܦܩ ܠܟܠ ܒܚܘܒܐ ܕܩܪܝܒܐ. ܟܕ ܡܬܚܦܛ ܒܗܠܝܢ ܕܢܩܠܝܼܢ ܐܘܪܚܐ ܠܡܪܕܘܬܐ ܚܕܐ ܪܘܚܢܝܬܐ ܕܢܳܗܪܐ ܘܡܢܗܪܐ ܗܠܝܢ ܕܐܣܝܪܝܢ ܗ̱ܘܘ ܒܡܕܒܪܢܘܬܐ ܕܚܝܘ̈ܗܝ. ܡܙܓ ܪܘܚܗ ܒܟܠܗܘܢ ܣܘܥܪ̈ܢܘܗܝ.

ܘܠܐ ܨܒܐ ܒܚܝ̈ܐ ܐܛܝܼܡ̈ܐ ܕܦܓܪܐ܇ ܐܠܐ ܚܝܐ ܚܝ̈ܐ ܡܦܪ̈ܝܢܐ ܘܡܗܒܒ̈ܢܐ ܘܡܥܬܪ̈ܢܐ ܘܡܢܨܚܢ̈ܐ ܕܪܘܚܐ.

ܪܘܚܐ ܕܨܠܘܬܗ ܦܪܝܫܐ ܗ̱ܘܬ. ܨܠܘܬܗ ܫܘܪܐ ܬܗܘܐ ܠܟܠ ܡܿܢ ܕܝܨܦ ܘܦܠܚ ܠܩܘܝܡ ܥܘܡܪܗ.

ܕܢܫܬܒܚ ܒܗ ܘܒܝܕܗ ܫܡܗ ܕܡܪܝܐ.

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.