USTMENU
  Nusaybin, Harran'a rakip çıktı - 28.12.2010

 

MARDİN (İHA)
Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Mor Yakup Manastırı'nda yapılan arkeolojik kazılarda bulunan Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğu ileri sürüldü. M.S. 209 yılında yapılan ve yaklaşık 1700 yıllık tarihi geçmişi bulunan Mor Yakup Manastırı'nın bahçesindeki yerin altında saklı bulunan tarih hazinesi gün ışığına çıkartılıyor. Bir zamanlar felsefe, mantık, edebiyat, geometri, astronomi, tıp, hukuk eğitiminin verildiği dünyanın ilk eğitim üniversitesi olma özelliğine sahip Moryakup Manastırı'ndaki arkeolojik kazılar aralıksız devam ediyor.

İLÇENİN İMAJI DEĞİŞİYOR

Önümüzdeki yılın Şubat ayında bitirilmesi planlanan kazılardan sonra Hazreti Muhammed'in torunu olan Zeynel Abidin Hazretleri Türbesi, Zeynel Abidin Camisi ile birleştirilerek Türkiye'nin ilk inanç parkı haline getirilmesi hedefleniyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Mardin Valiliği tarafından sürdürülen çalışmaların bir yıl içinde bitirileceğini belirten Nusaybin Kaymakamı Murat Girgin, Zeynel Abidin Türbesi ve Moryakup Manastırı kazı çalışmalarının bitirilmesi ile bölgenin inanç turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğini söyledi. Yıllardır ilçede yaşanan terör olayları ve polise taş atan çocuklarla ilçenin anılmaya başlandığını belirten Kaymakam Girgin, bu kötü imajı değiştirmek için büyük bir atılım içerisine girdiklerini söyledi.

HARRAN'DAN YILLAR ÖNCE KURULDU

Girgin şunları kaydetti: "Milattan önce de, Nusaybin, ilim ve kültür merkezi olarak biliniyordu. İsa'dan çok önce yaşamış olan şair filozof Vifa ve II. Yüzyılın ortalarında yaşamış filozof Mor İbn Serabyon, Nusaybin okullarında yetişmiş Paganist Süryaniler'indendi. Miladi 200 senelerinde Antakya Akademisi'nin de kurucularından Nusaybinli Mor Yakup tarafından Nusaybin'de ilk Hıristiyan-Süryani Akademisi açıldı. Buradaki Nisibis Akademisi, Şanlıurfa yani Edessa'da kurulan Akademia'dan yıllar önce kurulmuş. Bu mekanın tescili gecikince Şanlıurfa-Harran'da dünyanın ilk üniversitesi diye yazılmaya başlandı. Ama gerçek anlamda buradaki kazıların bitirilmesi ile Nisibis Akademisi'nin dünyanın ilk üniversitesi olduğu ortaya çıkacak" dedi.

YAYIN TARİHİ: 28.12.2010
Kaynak: http://yenisafak.com.tr/

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.