USTMENU
  Farklı Dinlere Mensup Din Adamları Dikilide Bulustu - 6.9.2010 2

 

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali İhsan Yetik, Fener Rum Patrikhanesi adına Yorgo Benlisoy, Ermeni Patrikanesi adına Peder Zaven Bıçakçı, Mardin Diyarbakır Süryani Metropoliti Mor Filiksinos Saliba Özmen ve Alevi Dedesi-Eğitimci Hasan Kılavuz'un konuşmacı olarak katıldığı paneli SHP eski genel başkanı Murat Karayalçın, CHP eski milletvekili Hakkı Ülkü ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in de aralarında bulunduğu sayıda davetli izledi.

Murat Karayalçın

Panelin açılışında konuşan Murat Karayalçın, Ankara'nın Ulus tepesinde yan yana yer alan 2 bin yıllık Augustus tapınağı ile 600 yıllık Hacı Bayram Veli Camii'nin Türkiye'de dinler arası diyaloğun anıtı niteliğini taşıdığını belirtti. Günümüzde siyasetinde egemen olan çatışma kültürünün dinler arası ilişkiye yansımaması gerektiğinin altını çizen Karayalçın, "Geçmişten bu yana dünyanın pek çok ülkesinde insanlar inançları nedeniyle öldürüldü, işkenceye maruz kaldı. Bugün geldiğimiz noktada ise inançlararası diyalog ön plana çıkıyor. Bu noktada karşılıklı ilişkilerin oya gibi işlenmesi gerekiyor" dedi.

DEÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali İhsan Yetik

Panelde din savaşlarının halen devam ettiğine değinen DEÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr.Ali İhsan Yetik, dinler arasındaki çatışmanın temel sebebinin karşılıklı güven ortamının oluşturulamamasından kaynaklandığını söyledi. Müslüman olmanın temel kriterlerinden birinin yanındaki insana güven vermek olduğunu belirten Yetik, "Gerek dinlerin kendi içinde gerekse dinler arası ilişkilerde halen çatışma kültürünü aşabilmiş değiliz. Bu durum kutsal metinlerin doğru yorumlanmamasından kaynaklanıyor. Öyle ki kutsal metinler politikacıların elinde şamar oğlanı ve meşrulaştırma aracı olarak kullanılıyor. Oysa hepimiz aynı gemide seyahat eden yolcularız. Bu nedenle dinsel çatışmaları bir yana bırakıp açlık, doğal felaketler, silahlanma, nükleer enerji gibi konularda ortak bir duruş sergilemeliyiz. Aksi takdirde diyalog çabalarımız lafta kalır" diye konuştu.

 Mardin Diyarbakır Süryani Metropoıliti Mor Filiksinos Saliba Özmen

Mardin Diyarbakır Süryani Metropoliti Mor Filiksinos Saliba Özmen de devletler arasında süren savaşlara rağmen dinlerin barış ve sevgi kültürünü yayma misyonunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmasında sık sık kutsal kitaplardan alıntılar yapan Özmen, dinler arasında barışı sağlamanın yolunun sırasıyla içsel barış, toplumsal barış ve milletlerarası barışı sağlamaktan geçtiğini söyledi. Özmen şöyle konuştu:

"Dinler herkesle barış içinde yaşamayı şart koşmuştur. Bu anlamda barış içinde yaşamak kutsaldır. Barışın üstünde ise sevgi vardır. Sevgi ise Tanrı'nın ta kendisidir. Dolayısıyla insan kendisini Tanrı'ya yakın hissetmek istiyorsa sevgi çemberinin içinde olmalıdır. İnsanların barışa ve sevgiye aç olduğu günümüz dünyasında artık hoşgörüsüzlüğe, önyargılara ve savaşlara geçit yoktur."

Ermeni Patrikanesi Temsilcisi Peder Zaven Bıçak

Panele Ermeni Patrikanesi adına katılan Peder Zaven Bıçak ise dünyada çatışma kültürünün hızla yayılmasını engellemekte dinlerin etkisiz kaldığını belirterek, bu noktada dinlerin temsilcilerini özeleştiri yapmaya davet etti. "Kutsal kitaplardaki sözler insanın zihnindedir. Bu düşünceler yüreğe inmezse hiçbir şey olmaz. En uzun yol da insanın zihni ile yüreği arasındaki yoldur" diyen Bıçak, tüm dünyada farklılıkları zenginlik olarak gören ve bu bakış açısını yayan politikacılara ve dini önderlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Fener Rum Patrikhanesi Temsilcisi Yorgo Benlisoy

Panelde Fener Rum Patrikhanesi adına Yorgo Benlisoy tüm dinlerin teolojik farklılıklara rağmen etik ve toplumsal alanlarda ortak mesajlar vermesine rağmen dini motifler arkasına gizlenen başka hedeflerin ulvileştirilmesi nedeniyle dinsel çatışmaların yaşandığını söyledi. Bu noktada dinlerin asli hükümlerinin aksine kullanılması suçuna kimi zaman din adamlarının da alet olduğunu dile getiren Benlisoy, "Dini önderleri çağımızda iki görev beklemektedir. Birincisi dini çatışmalara çanak tutan din adamlarını ana bünyeden ayıklamak ve ikinci olarak da dinsel öğretileri tüm açıklığıyla inananlara aktarmaktır. Dinler arasında hoşgörü ve diyalog ancak bu şekilde sağlanabilir" dedi.

Alevi Dedesi-Eğitimci Hasan Kılavu

Panelde konuşan Alevi Dedesi-Eğitimci Hasan Kılavuz "Biz kavga etmiyoruz, kavga ettiriyorlar" diyerek dinler arası çatışmaların bazı çıkar çevreleri tarafından körüklendiğinin altını çizdi. Barışın inanç önderlerinin elinde olduğunu belirten Kılavuz, "Dört büyük din devlet dinidir. Bu dinler polisli, jandarmalı dinlerdir. Gücü elinde bulunduran bu dinlerin temsilcileri isterse barış olur. Dolayısıyla inanç önderleri olarak bizler ancak kollarımızı birbirimize açarak ve inançlarımızın gereklerine sadık kalarak barışı sağlayabiliriz."

Kaynak: www.haberler.com

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.