USTMENU
  Şam ve Halep Ziyareti - 25.7.2009

 

Ziyaret öncesinde Rum Ortodoks kilisesine bağlı Ma’arat Seyidnaya (Meryem Ana) Manastırı gezildi. Manastırın tarihsel görkemi görüldü. Manastırdaki 60 rahibeden biri olan başrahibe tarafından kabul salonunda ağırlanan metropolit ve maiyeti oradan dağın doruğunda bulunan Deir Sharubim manastırı ziyaret edildi. Manastırda bulunan 35 rahipten biri Metropoliti kabul etti. Manastırda rahiple güzel bir sohbetten sonra patriklik merkezi olan Mor Afrem Manastırına gidildi. Manastırda Kadasetli Patriğimiz tarafından kabul edilen metropolit, Patriğimizin sağlığı hakkında bilgi aldı. Geçmiş olsun dileklerini bildirdi.

Metropolit ve maiyeti, Kadasetli Patriğimizin hayırdua ve bereketlerini aldıktan sonra Şam’dan ayrıldı. Halep Süryani Metropoliti Mor Grigoriyos Yuhanun İbrahim’in daveti üzerine, o esnada Patrikhanede bulunan Almanya Metropoliti Mor Yuliyos Yuhanun Aydın ile birlikte, 18 Temmuz 2009 tarihinde Halep’i ziyaret etti. Metropolitler, Halep’teki metropolitlikte Mor Grigoriyos Yuhanun İbrahim tarafından karşılandı. Kısa bir dinlenmeden sonra Metropolitler, Halep çevresinde bulunan birkaç Süryani kilise ve manastırlarını gezmek üzere yola çıktı. Metropolitler, Halep’e 30 km uzaklıkta bulunan ve 5.yy’dan kalma muhteşem taş mimarisine sahip Mor Şemun D’estune Manastırını ziyaret etti. Manastır hakkında bilgi veren Metropolit Yuhanun İbrahim, manastırın yılda yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildiğini kaydetti. Oldukça büyük ana kilisenin ortasında Mor Şemun’un inzivaya çekildiği sütunun alt bölümü mevcut. Kilisede bulunan vaftiz bölümü ise alışılmışın dışında çok dikkat çekici görüldü. Manastırın Beth Kadişe (Azizler Evi) bölümünde ziyarete eşlik eden Hori Munir Barbar ve Raban Rabula Savme’nin katıldığı dualar okundu. Bu muhteşem manastırdan etkilendikleri gözlenen Metropolitler 20 dakika uzaklıkta bulunan Mor Yakup D’urhoy Manastırını gezdi. Mor Yakup’un mezarının da burada olduğunu öğrenen Metropolitler buradan yeni inşa edilen bir Süryani köyünü gezmek üzere ayrıldı. Henüz inşası bitmemiş bu köyde birtakım incelemeler yapıldıktan sonra köyün yakınlarında bulunan bir restaurantta yorucu bir gezinin ardından yemek yendi.

 

Pazar sabahı Mor Filüksinos Saliba Özmen ve Mor Yuliyos Yuhanun Aydın’ın ortak olarak düzenlediği ayine Halep cemaatinin yoğun katılım gösterdiği gözlendi. Anlamlı geçen Şam ve Halep ziyareti sonrası Metropolit ve maiyeti Deyrulzafaran Manastırına geri döndü.

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.