USTMENU
  KILLITMARA “MOR GEVARGİS KİLİSESİ” - 29.4.2009

 

23 Nisan 2009 tarihinde Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Mor Filüksinos Saliba Özmen’in ruhani liderliğinde kilisede kılınan kutsal ayinden sonra, Mardin Valisi Sayın Hasan Duruer, Mardin Belediye Başkanı Sayın Mehmet Beşir Ayanoğlu’nun hazır bulunmasıyla, yurtiçi ve yurtdışından gelen kalabalık cemaatin katılımıyla kilisenin açılışı gerçekleşti.

Kilisede defnedilen annesinin anısını yaşatmak üzere maddi ve manevi desteğini esirgemeyen değerli mümin işadamı Sayın Behnam İncidiş’e onur plaketi takdim eden Metropolit Mor Filüksinos Saliba Özmen, şöyle dedi: “Ammo Behnam, hem kilise restorasyonunun, hem de kilisenin bitişiğinde inşa edilen 6 dairenin, 2 ayrı kültür salonunun, dış duvarlarının ve kilisenin çevre düzenlemesinin bütün masraflarını karşılayarak Deyrulzafaran Manastırı ve Kıllıtmara köyünün geleceği için önemli bir adım atarak altın harflerle yeni bir tarih yazdı. Ayrıca projenin yapım aşamasında başta İncidiş ailesi olmak üzere Fehmi İncidiş, Corc İncidiş, Deyrulzafaran Manastırı Bakım, Onarım ve Yaşatma Derneği Başkanı Yakup Tahincioğlu ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
 
Fehmi İncidiş’in yaptığı konuşmada ise, “Metropolitimizin şahsında bu mutlu günde açılış sevincimizi paylaşan bütün katılımcılara şükranlarımı sunuyorum. 2007 yılında başladığımız restorasyon çalışmalarını yakından takip edip bu mabedi tekrar canlandırmak adına emeği geçen herkese minnettarım” dedi.

1800’lü yıllarda görev yapan Patrik II. Yakup bu köyde doğmuştu. 1970’li yıllarda başlayan yoğun göçlerle köyde bulunan Süryaniler, dünyanın farklı ülkelerine göç ettiler. Kıllıtmaralılar, başta Suriye, Lübnan ve İsveç olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine dağılmış durumdalar. Tarih, bu köyde 1000'e yakın Süryani ailesinin yaşamış olduğunu yazsa da, bugün tek bir Süryani aile bile yoktur.

Güzel bir atmosfer içinde gerçekleşen açılışın ardından, kilisenin avlusunda bütün katılımcılara yemek dağıtıldı. Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramı olarak her yıl kutlanan 23 Nisan, aynı zamanda Mor Gevargis’in de günü ve her yıl aynı günde kutlanıyor. Basının da ilgi gösterdiği açılışta TRT, Suroyo TV ve çeşitli haber ajansları da hazır bulundular.

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.