USTMENU
  KİLİSELERDE PASKALYA COŞKUSU - 29.4.2009

 

MARDİN merkez ve Midyat İlçesi'ndeki Suryaniler, Paskalya Bayramı'nı düzenlenen ayinlerle kutladı. Protokol ve yurt dışında yaşayan Suryaniler'in de katıldığı kutlamalar sırasında yumurtalar tokuşturuldu.
Mardin'deki Paskalya Bayramı kutlamaları, kent merkezindeki Kırklar Kilisesi'nde yapıldı. Vali Hasan Duruer, Belediye Başkan Vekili Zeyni Bakırcı ve daire müdürlerinin de katıldığı kutlamalarda Diyarbakır- Mardin Metropoliti Saliba Özmen bir konuşma yaptı. Özmen, bugün İsa'nın dirilişini, yani Paskalya Bayramı'nı kutladıklarını, ruhani günde yaşamı dönüştüren sevgi gerçeğiyle buluştuklarını belirterek, “Değiştirmek yerine, dünyayı yani ‘Ego'yu yendim’ diyen İsa mesihin haça gerilmesi, ölmesi ve dirilmesi, biz ölümlülere hayat oldu. Hıristiyan aleminin bu kutsal bayramını içtenlikle kutluyorum. İman, umut ve sevgi gerçeğinde ruhsal dönüşümümüzü sağlayan bu kutsal günümüzde sizleri aramızda görmek, bizim için büyük onurdur. Gönülleri güçlendiren bu anlamlı teşriflerinize şahsım ve cemaatim adına teşekkür ediyorum"dedi. Metropolit Özmen daha sonra şunları söyledi:

“Mardin başlı başına bir değerdir. Türkiye'nin AB üyelik sürecinin devamlılığı açısından bu değer layık olduğu önemi ve saygıyı görmeli. Genel yarar için bu değerin daha çok parlaması gerekiyor. Avrupa genişlemesinin özünü oluşturan çok kültürlülüğün, çok dilliliğinin ve çok dinliliğin insani bir sentez olarak harmanlandığı Mardin, aslında bu perspektifin tarihsel kökenini ve derinliğini oluşturuyor. Çünkü, bize göre Mardin demek, kadim Mezopotamya kültürü demektir. Dillerimiz, dinlerimiz, başka başka da olsa, hepimiz biriz. Allah’ın sevgisinde kardeşiz. İnsani ve sosyal ihtiyaçlar içinde her birimiz bir başkasına bağımlıdır.” Kırklar Kilisesi'nde verilen ayinin ardından, davetliler yumurta tokuşturdu.

MİDYAT

Mardin'de Süryaniler'in yoğun olarak yaşadığı Midyat İlçesi'nde de Paskalya Bayramı kutlandı. Mort İşmuni Kilisesi'ndeki kutlamalara gelen davetlilere, ‘yeni yaşamın ve dirilişin simgesi’ olan boyalı yumurtalar dağıtıldı. Kutlamalara katılan Kaymakam Mustafa Yılmaz ve Metropolit Samuel Aktaş ile yumurta tokuşturdu. Süryani cemaati, kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı. Ayinin sona ermesinin ardından kilisesinin misafir konuk odasına geçen Midyat Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş burada bayrama gelenlerle bayramlaşıp tebriklerini kabul etti. Tüm misafirlere mırra içeceğinin ikram edildiği bayramlaşma 3 gün devam edecek. Midyat'taki kutlamalara yurt dışında yaşayan Süryaniler'in de yüksek katılım gösterdiği görüldü.

Midyat'taki törende konuşan Kaymakamı Mustafa Yılmaz, birlik, dayanışma ve kardeşlik duygularını pekiştiren ve milletin ruh bilincini güçlendiren bayramların kültürümüzün en önemli unsurları olduğunu ifade ederek, “Milletimizi güçlü kılan büyük medeniyet geleneğimizin, derin kültürel varlığımızın ve manevi değerlerimizin kazandırdığı dayanışma ruhu, aynı zamanda bizim en büyük enerji kaynağımızdır. Bu ruh, dostluk, sevgi ve hoşgörü duygularının yoğunluk kazandığı bayramlarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Bu duygularla Süryani toplumunun Paskalya Bayramının tüm insanlığa ve ülkemize sağlık, huzur ve başarı getirmesi temennisiyle, tüm vatandaşlarımızın bayramını en içten dileklerimle kutlarım” dedi.

ANTALYA

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesinde, üç dinin ibadethanelerinin bir arada bulunduğu "Hoşgörü Bahçesi"nde, Rus Ortodokslar için Paskalya ayini düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Fener Rum Patrikliği’nin desteğiyle Belek Dinler Bahçesi’nde gerçekleştirilen törene, Antalya’da yaşayan Ruslar, turistler ve Ukrayna’dan gelen bir grup gazeteci katıldı. Antalya’da ilk kez yapılan tören için, Rusya’dan iki rahip ve dört kişilik kilise korosu da geldi.

Rus Rahip Vissarion Komsias, törenden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Paskalya’nın Hristiyanlık için çok önemli bir bayram olduğunu belirterek, Antalya’da üç dinin ibadethanesinin bulunduğu Hoşgörü Bahçesi’nde bu ayini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Türk yetkililere ve Belekli turizmcilere teşekkür eden Komsias, "Hangi dinden olursak olalım hepimiz aynı Allah’a inanıyoruz. Antalya’da ilk kez böyle bir kutlama yapıyoruz. Bunun bizim için ayrı bir önemi var. İnsanlarımız dinlerinin gereğini, hoşgörü içinde, rahatça ilk kez İstanbul’a gitmeden kutladılar" dedi.

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) Bölge Koordinatörü Bülent Büyükyiğit de Hoşgörü Bahçesi’nin anlamına uygun olarak, üç dinin mensuplarının zaman zaman burada dini törenler düzenlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Kapımızın herkese açık olduğunu bir kez daha göstermiş olduk. Hazreti Mevlana’nın hoşgörüsüyle herkesi buraya davet ediyoruz. Özellikle Rus turistlerin ve Antalya’da yaşayan Ruslar için bu törenin çok ayrı bir önemi var. Onlar ilk kez İstanbul dışında bir Paskalya kutlama fırsatı buldular. Bu uygulamayı talep gelmesi halinde önümüzdeki yıllarda da sürdürmek istiyoruz."

Hoşgörü Bahçesi’ndeki kilisede toplanan Rus Ortodokslar, Rusya’dan gelen rahipler ve koro eşliğinde ilahiler söyledi. Tören sonunda katılımcılara, paskalya çörekleri ve boyalı paskalya yumurtaları ikram edildi.

ANTAKYA

HIRİSTİYANLAR'ın en büyük dini bayramlarından biri olan ve Mesih İsa'nın dirilişini sembolize eden Paskalya Bayramı, Antakya'da düzenlenen ayinle kutlandı.

Hıristiyan inancına göre, Mesih İsa'nın çarmıha gerilişi ile yeniden dirilişini sembolize eden Paskalya Bayramı ayini Hıristiyan Ortodoks Kilisesi'nde yapıldı. Ortodoks cemaati, mum yakıp kutsal kitap İncil'den bölümler okuyup, dua etti. Ortodoks Cemaati Başkanı Fadi Hurigil, ayin öncesi yaptığı açıklamada, “Bayramın tüm dünyaya sevgi, barış ve dostluk getirmesini istiyoruz” dedi. Paskalya Bayramı'nın üç gün süreceğini ifade eden Hurigil, ancak 40 gün süreyle Hıristiyanlar'a Mesih İsa'nın dirişilini duyuracaklarını bildirdi.

EDİRNE

HIRİSTİYANLAR için kutsal sayılan ve Mesih İsa'nın göge yükselişi olarak kabul edilen Paskalya Bayramı için Edirne'deki Sveti Georgi Kilisesi’nde ayin düzenlendi.

Kıyık semtinde bulunan kilisede çok sayıda Ortodoks’un katıldığı ayini kilise rahibi Aleksandır Çıkırık yönetti. Saatlerin geceyarısını göstermesi ardından kilise çanı çaldı ve ayin başladı. Ayine katılan yaklaşık 100 kişi ellerindeki mum ve tütsülerle kilise çevresinde dualar eşliğinde dolaştı. Ayin, İncil'den okunan dualarla sona erdi. Ayin ardından rahip Çıkırık, katılımcılara renk renk boyanmış Paskalya yumurtası ve Paskalya çöreği dağıttı. Tüm dünyada saat 00.00'da çanların çalınmasıyla başlanan ayinde Mesih İsa’nın göğe yükselişinin dualarla kutlandığını belirten Sveti Georgi Kilisesi rahibi Aleksandır Çıkırık, “Paskalya Bayramı’nı 40 günlük oruçla karşılıyoruz. Bugün Mesih İsa’nın dirilişini kutladık. Türk, Yunan ve Bulgar konuklarımızla mumlarımızı, dualarımızın dünyayı aydınlatması için yaktık” dedi.

Kaynak: Radikal Gazetesi (DHA) - www.suryaniler.com

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.