USTMENU
  4. Süryanice Dil Sempozyumu Sonuç Bildirgesi - 1.11.2008

 

4. Süryanice Dil Sempozyumu Sonuç Bildirgesi

 

8-12 Ekim 2008-10-25

 

Turabdin-Mardin-Türkiye

 

"Birleştirici Ortak Bir Dil’’

 

 

4. Süryanice Dil Sempozyumu 8-12 Ekim 2008 tarihleri arasında ’’Birleştirici Ortak Bir Dil’’ şiarı altında Mardin’de yapıldı.

 

Sempozyumun açılış töreni, resmi yetkililerden Mardin Valisi, Kültür Bakanlığı Temsilcisi, Mardin Belediye Başkanı, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü ve Turabdin yöresinden ruhani şahsiyetlerin katılımıyla, Deyrulzafaran Manastırında yapıldı.

 

Sempozyum, ev sahibi Türkiye’nin yanısıra Irak, Suriye, Lübnan, Fransa, İngiltere, Almanya, İsveç, Hollanda, Belçika, İtalya, Amerika, Kanada gibi dünyanın farklı ülkelerinden gelen Süryanice dili, mirası ve edebiyatı konusunda uzman, seçkin akademisyenlerin katılımıyla başladı. Yüksek bir ruh ve büyük çaba dolu katılımcıların ana hedefi, Süryanice’nin geliştirilmesini, modern bir görünüme kavuşması için gerekenlerin yapılmasını ve bu adımın bilimsel ve teknolojik anlamda her açıdan donanımlı olmasını sağlamaktı.

 

Lübnan’daki Süryani Kültür Komitesinin önerisi üzerine 2009’da sempozyumun Lübnan’da yapılması karar bağlandı.

 

Sempozyumun oturumlarında kullanılan dil daha çok Süryanice ve İngilizce idi. Organizasyon çok iyiydi. Tebliğ ve sunumların çoğu hazırlık komitesi tarafından önceden belirlenmiş aşağıdaki ana başlıklar ile ilgiliydi.

 

1.         Konuşma lehçelerinin Sami dilleri ile ilişkisi.              

            2.         Süryanice dili ve doğubilimciliği.

            3.         Klasik ve yeni Süryanice’nin öğretim metodları.

 

Sempozyumun oturumlarında kardeşlik havası ve karşılıklı saygı anlayışı hakimdi. Bu da sempozyum çalışmalarının akademik bir düzeyde gerçekleşmesine büyük katkı sundu. Zenginlik kattı.

 

Sempozyumun amacına dönük olarak yapılmasında maddi ve manevi katkısı dokunan herkese; öncelikli olarak sayın Sarkis Ağacan’a ve Irak’ın Nuhadra (Duhok) kentinde bulunan Doğu Kültür Merkezine teşekkür ve takdirlerimizi bildiriyoruz.

 

Sempozyuma iyi dilek ve kutlama mesajlarını yollayan bütün şahsiyetlere; öncelikli olarak Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’a, Kadasetli Patrik Zakka İwas’a ve Kadasetli Patrik IV. Denha’ya şükran ve saygılarımızı sunuyoruz.

 

Sempozyumun çalışmalarını ve oturumlarını baştan sona kadar takibe eden Ishtar Tv’nin ekibine de minnet duygularımızı bildiriyoruz.   

 

 

 

4. Süryanice Dil Konferansı

25 Ekim 2008, Türkiye

 

   

MANASTIR

 
VAKIF

MANASTIR

 

METROPOLİTLİK

PATRİK

GÜNCEL-MALİ B.

 

İLETİŞİM
Deyrulzafaran Manastırı -
Mardin / Türkiye
Tel: +90 482 208 10 61- 62
Faks: +90 482 208 10 63
E-Mail:
info@deyrulzafaran.org
Tasarım : Faruk Güneş
Bu site ; Mardin Süryani Kadim Deyrulzafaran Manastırı ve Kiliseleri Vakfı Resmi Tanıtım Sitesidir. Başka kurum ve kuruluşların görüş ve fikirlerini yansıtmaz.